Ogles un pelni

Runājot par stilu, arī melnais vienmēr ir modē. Un 2018. gadā tas būs modē arī virtuvē. Ēdiens melnā krāsā – atliek vien ielūkoties Instagram lietotnē, lai redzētu, ka jaunumu lentu pārpludina attēli ar melnu saldējumu, melnām cafe latte un melnu maizi. Kāds noslēpums aiz tā visa slēpjas? Aktivētā ogle – garda un droša nelielos daudzumos, taču speciālisti aicina ar to nepārspīlēt.

Daudzi to vareni slavē kā spēcīgu detoksikācijas līdzekli, apgalvojot, ka tā spēj visu – no paģiru novēršanas līdz pārtikas saindēšanās blakus parādību mazināšanai. Papildus tās slavētajām veselību veicinošajām īpašībām tā ir arī lieliska piedeva tropisko garšu saldējumiem.

 

Putojumi/olas mākoņos

Izsenis asociēti ar putukrējumu, bezē un musu, 2018. gadā sāk parādīties jauni putojumu veidi. Cilvēki rod jaunus veidus kā eksperimentēt, izmantojot gaisu vai gāzi vieglas un gardas tekstūras veidošanā.

Ņemsim par piemēru popularitāti gūstošo tendenci – olas mākoņos. Tās ir viegli pagatavot, vienkārši sakuļot baltumus un izcepot krāsnī; ‘olas mākoņos’ cilvēkus aizraus, turpinot tendenci aizstāt ogļhidrātus ar veselīgākām, vieglākām alternatīvām, daži tās pat izmanto brokastu maizīšu vietā.

 

Konfiti

Konfiti 2018. gadā atgriezīsies. Ar terminu “konfits” apzīmē ēdienu, kas pagatavots taukos vai eļļā zemā temperatūrā. Lai arī klasika ir pīles konfits, pašlaik sāk parādīties arī jaunas variācijas, piemēram, avokado konfits. Tādējādi tiek piedāvātas gardas, veselīgas alternatīvas zelta klasikai.

Fermentēšana

2018. gadā ēdiena lietpratēju iecienītāko produktu topos savu vietu nostiprina fermentēti (raudzēti un skābēti) produkti. Fermentācijas procesā, kas vislabāk pazīstams tādēļ, ka vīnogas spēj pārvērst vīnā, raugs vai baktērijas cukuru pārvērš jeb fermentē alkoholā.

Fermentēti produkti ir pārpilni gremošanai labvēlīgajām probiotikām, un tie ir pieejami plašā klāstā – no siera un kefīra līdz kombučai un jebkādiem skābējumiem. Lai kāda būtu jūsu gaume, fermentēti pārtikas produkti būs šī gada garšu virsotne.

 

Ziedu garšas

Dabas velšu vācēji jau izsenis uzturā ir izmantojuši ēdamas ziedlapas. Taču 2018. gadā ziedu iedvesma beidzot ir pilnā plaukumā. No veselu ziedu un ziedlapiņu pievienošanas maltītēm līdz dzērienu un uzkodu papildināšanai ar botāniskām garšām šī populārā tendence sniedz viegli saldenu garšu un svaigu aromātu. 

Attālākās pasaules daļās tā ir sena prakse, savukārt pašlaik tā palēnām tiek ieviesta Eiropas virtuvēs. Piemēram, rozes – šie skaistie ziedi infūzijas veidā tiek izmantoti turku saldumos un pat vārīti tējā vēl tīkamākam kārumam. Tādēļ nākamreiz, kad esat dārzā, palūkojieties, kas tik tur neaug.

 

Sacha Inchi sēklas

Nākamā supertendence, ko redzēsim sociālajos medijos 2018. gadā, būs Sacha Inchi sēklas. Šis superprodukts ir sēkla, kas ēdama kā rieksts; tās izcelsme ir Dienvidaustrumāzija, un tajā ir augsts Omega-3 taukskābju un olbaltumvielu saturs.

Sacha Inchi sēklām piemīt kraukšķīga, riekstiem raksturīga tekstūra un sviestam līdzīga garša, tās pašlaik tiek tirgotas kā uzkodas dabīgā veidā vai sālītas, taču tās ir arī lieliska piedeva grieķu jogurtam vai tūristu brokastu maisījumam, ko paņemt līdzi nākamajā brīvdabas pārgājienā.

 

Moringa

Superprodukti parādās un pazūd, taču saskaņā ar Google Trends datiem šķiet, ka moringa auga popularitāte 2018. gadā tikai palielinās. Tā lapu garša un tekstūra līdzinās lapu kāpostam.

Moringa augs ir plaši sastopams tropiskajā klimatā. Tas ir ieguvis popularitāti, jo tas satur vairāk vitamīnu nekā citi augļi un dārzeņi, piemēram, tajā ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos un vairāk kālija nekā banānos. Kādēļ tad nesākt lietot šos vērtīgos augus sulu spiešanā, batoniņos, kombučā un citos veselīgos našķos jau šodien?

 

Sāļie jogurti

Sāļie jogurti pastāv jau neatminami ilgi, taču 2018. gadā tie lēnām sāks parādīties ledusskapjos un ēdiena lietpratēju jaunumu lentās. Tajos ir mazāk cukura un sāls nekā citos brokastu ēdienos, tiem piemīt izcila garša, un tie ir ļoti iecienīti augstās uzturvērtības dēļ.

Sāļie jogurti ir īpaši pievilcīgi, jo, salīdzinot ar “parasto” jogurtu, tajos ir daudz zemāks cukura un ogļhidrātu saturs. Tos aizstāj papildu olbaltumvielas un asāka garša, tādēļ šie jogurti ir lemti veiksmei – izmēģiniet tos kopā ar tādām sastāvdaļām kā gurķi, olīveļļa un sāls. Visu šo iemeslu dēļ sāļais jogurts ir izcili gards brokastu ēdiens.