Garšas ceļojums
SVARĪGAS DETAĻAS LIELISKAI GARŠAI
Garda maltīte no vienkāršas ēdienreizes atšķiras ar smalkām niansēm. Šī iemesla dēļ nepieciešama izcilība katrā solī – sākot ar produktu piemeklēšanu, pagatavošanu, līdz pat ēdiena pasniegšanai. Izmantojot mūsu ierīces, profesionalitāti un jūsu iemaņas, mēs varam panākt, lai šokolādes kūka kustu mutē un vistas cepetis būtu perfekti zeltains un kraukšķīgs.
1. solis: Izcelsme
Koncentrējoties uz pārtikas izcelsmi un izprotot to, jūs varat atklāt pāris gardus un veselīgus garšas uzlabošanas veidus. Tas atkarīgs ne tikai no virtuves, bet arī produktu izcelsmes – zemi, klimatu, un apstākļiem, kādos dzīvo dzīvnieki, no kā tiek iegūta gaļa un piens.
Kvalitāte ir svarīgāka par kvantitāti
Nepārspējamas garšas garantija ir atkarīga no apstākļiem jau labu laiku pirms gatavošanas. Lai iegūtu gardu maltīti, izvēloties sastāvdaļas, pievērsiet uzmanību kvalitātei, nevis kvantitātei. Piemēram, tomāti, kas audzēti ārā, satur divreiz vairāk C vitamīna nekā tie, kas audzēti siltumnīcā. Turklāt tajos ir daudz lielāks antioksidantu daudzums, kas uzlabo garšu un aromātu. Tāpēc, lai jūsu ēdieni garšotu izcili, izvēlieties kvalitatīvus produktus.
ĪSTĀ GARŠA
Vēl pirms dažiem gadu desmitiem daudziem produktiem bija pavisam cita garša. To mainīja mākslīgi radītās garšvielas - šī parādība tiek pētīta mūsu pirmajā Tasteology epizodē Avots. Mēs par to vaicājām Markam Šackeram — ievērojamam autoram, kas specializējas šajā jautājumā. Viņa ieskati palīdzēs uzzināt, kā novērtēt pārtikas patieso garšu.
Izmantojiet kvalitatīvas sastāvdaļas gardām un iedvesmojošām receptēm.
Ēdiet vietējos un sezonālos produktus
Kvalitatīvi produkti tiek audzēti noteiktās sezonās un reģionos, kā daba to ir paredzējusi. Kad lielveikalā nonāk svaigs tomāts, tas patiesībā ir jau deviņas dienas vecs. Augļi un dārzeņi turpina gatavoties arī pēc ražas novākšanas, tādējādi vietējo produktu izvēle nozīmē, ka varat baudīt ēdienu, kas ir par līdz pat 55% uzturvielu bagātāks.
Gaļas šefpavārs Ludvigs Maurers ir arī Vagjū govju audzētājs.
MŪSU ĒDIENS IR TAS, NO KĀ TAS BAROJAS
Ir teiciens, ka mēs esam tas, ko mēs ēdam, un tas pats attiecas uz ēdienu. Piemēram, kvalitatīvā augsnē augušas ogas ir uzturvielām bagātākas. Tas, vai govs ir ēdusi zāli vai labību, ietekmē liellopa gaļas garšu, turklāt šādu liellopu steikiem būs arī dažāds taukvielu daudzums, kā arī vitamīnu un minerālvielu līmenis.
Tagad, kad zināt, cik svarīgi ir izvēlēties labākos produktus, gādājiet, lai tie tādi arī paliktu. Ja zināsiet, kā tos labāk uzglabāt, tie ne tikai būs ilgāk ēdami, bet arī būs garšīgāki.
2. SOLIS: DZESĒŠANA
Pareiza produktu uzglabāšana ledusskapī palīdz saglabāt ēdiena garšu. Augļi ir svaigi, gaļa vienmēr mīksta, bet uzsildot maltīte ir tikpat garda kā tikko pagatavota. Tādējādi varat parūpēties par garšas uzlabošanu gan pirms, gan pēc gatavošanas.
Saglabājiet pārtiku svaigu
Svaigi augļi un dārzeņi satur galvenokārt ūdeni, bet to šūnu sieniņas uztur mitrumu un garšu. Kad temperatūra nav pietiekami zema, šīs šūnu sieniņas plīst un augļi zaudē garšu un tekstūru. Daži produktu veidi pie zemākas temperatūras paliek svaigi ilgāk nekā citi. Sastāvdaļas, tādas kā zaļi lapu dārzeņi un saknes, uztur optimālu svaigumu pie 0 °C temperatūras, kamēr citus produktus nepieciešams uzglabāt temperatūrā no 2 °C līdz 5 °C.
Garša
Uzziniet, kā samazināt atkritumus, un atrodiet radošus veidus, kā gardi pagatavot maltīti no produktiem, kas palikuši pāri. Mūsu otrajā Tasteology epizodē Dzesēšana tiek pētīta pārtikas produktu uzglabāšana, jo tas būtiski ietekmē garšu. Mūsu eksperti dalīsies padomos ilgākai svaiguma saglabāšanai.
PAREIZA UZGLABĀŠANA MAZINĀS ATKRITUMU DAUDZUMU
Pareiza pārtikas uzglabāšana arī samazinās nevajadzīgo pārtikas produktu izmešanas apmēru. 61% pārtikas atkritumu būtu iespējams novērst, uzglabājot pārtiku pareizi. Vienkāršs veids, kā samazināt šo atkritumu daudzumu, ir optimizēt produktu glabāšanas vietu.
Saglabājiet pārtiku ilgāk svaigu.
Dabiskais aromāts un garša
Mūsu ProFresh Plus piedāvā pielāgojamas uzglabāšanas iespējas ledusskapī-saldētavā, lai palīdzētu ilgāk saglabāt ēdiena svaigumu. ProFresh ne tikai saglabā ēdiena garšu, bet arī tā dabisko aromātu.
Nepareizas glabāšanas rezultātā zūd liela daļa garšas
Ludvigs Maurers
Vagjū govju fermeris un šefpavārs
Iesaldējiet svaigumu
Daži produkti saglabā svaigumu ilgāk, ja tie ir sasaldēti, taču arī tikai tad, ja tos sasaldē pareizi. Lēna saldēšana rada lielus ledus kristālus, ka var sabojāt pārtikas dabisko tekstūru un garšu. Mūsu TwinTech tehnoloģija izmanto ātro saldēšanu, lai radītu spēcīgu sausa un auksta gaisa cirkulāciju, kas novērš iespējamos bojājumus. Tā jūs produktus varat uzglabāt ilgāk un tie būs gardāki!
Vairāk garšas
Lai pagatavotu svaigu un gardu smūtiju, būtiska ir temperatūra. Blendera lāpstiņu rotācija rada pietiekami lielu karstumu, lai sabojātu svaigās sastāvdaļas, tādēļ Gourmet Pro Collection blenderi vairāk pulsē, nekā griežas, lai produkti saglabātos vēsi un tiek iegūta smūtija maigā konsistence.
Vai zinājāt?
Vairāk nekā 75% mājokļu nav iestatīta pareiza ledusskapja temperatūra. Šī iemesla dēļ produkti zaudē garšu un tekstūru vēl pirms maltītes pagatavošanas.
Lielākajā daļā ledusskapju starp ledusskapja un saldētavas nodalījumiem cirkulē viens un tas pats gaiss, kas rada nelabvēlīgus temperatūras un mitruma apstākļus katrā nodalījumā.
3. solis: Karsēšana
Izpratne par to, kādēļ karsēšana rada garšu un tekstūru, ļauj jums uzzināt vairāk par katras sastāvdaļas potenciālu. Maltītes gatavošana rada garšu, sadalot lielās molekulas mazākās un atbrīvojot tajās noslēgto garšu. Atklājiet, kā dažādas karsēšanas metodes, sākot ar indukcijas karsēšanu, beidzot ar tvaiku un Sous Vide, rada nepārspējamu garšu.
IZPRATNE PAR KARSĒŠANU
Lai uzlabotu maltītes garšu, jums jāizprot karsēšana molekulu līmenī. Nevainojami pagatavots steiks garšo lieliski, pateicoties reakcijai starp aminoskābēm un cukuru 130°C temperatūrā. Taču pie augstākas temperatūras molekulas sāk pazust, tādēļ pazūd arī maltītes garša un tekstūra. Savukārt piedevās paredzētajiem dārzeņiem nepieciešams pietiekami liels karstums, lai sagrautu šūnu sieniņas, kas satur garšu.
Karsēšanas meistarklase
Pareiza karsēšanas metode ir atslēga garda ēdiena pagatavošanai. Mūsu Tasteology eksperte Katalina Veleza pēta, kā vēsturiski cēlusies gatavošana ar tvaiku un zemu temperatūru, kā arī to, cik svarīgi ir saglabāt mājās gatavota ēdiena garšu un vērtīgās uzturvielas.
Saglabājiet garšu, izmantojot indukciju
Indukcijas plītis nodrošina precīzu kontroli un karstuma izplatīšanos, lai pilnībā pārveidotu garšu. Cepot steiku, olbaltumvielu šķiedras saraujas un izdala mitrumu, uzturvielas un garšu. Pārslēdzot karstumu no augsta uz zemu, šīs šķiedras atplešas, saglabājot garšu. Lai gūtu perfektus rezultātus, apgrieziet gaļu ik pēc 15 sekundēm.
Perfekta izvēle maltītei, kuras pagatavošanā svarīga ir temperatūra un laiks.
Pilnīga gatavošanas brīvība
Ļaujiet vaļu radošumam ar MaxiSense® Combi elastību un precizitāti. Tās indukcijas tehnoloģija uzkarsē ātrāk nekā gāzes vai elektriskās plītis, turklāt precīzā karstuma kontrole ļauj gatavošanas laikā nekavējoties mainīt temperatūru, karstuma līmeni samazinot līdz vienmērīgam siltumam.
Vislabākais karstums ir tvaiks
Tvaiks pasargā ēdiena molekulas un ēdiens netiek pārcepts, tādējādi saglabājot tā garšu. Turklāt augstais mitruma līmenis palīdz saglabāt ēdiena iekšpusi gardu un sulīgu, savukārt tā ārpusi – kraukšķīgu. Tvaiks īpaši piemērots dažādiem mīklas izstrādājumiem, veicinot karamelizāciju uz mīklas virsmas gardai garoziņai.
Tvaiks sastāvdaļām palīdz uzturēt vislabāko formu.
Katalina Veleza
Šefpavāre
Lieliskais Sous vide risinājums
Sous Vide tiek izmantota vakuuma metode un ūdens pelde, kas saglabā katras sastāvdaļas garšu, aromātu un uzturvielas. Mērenā temperatūrā jūs gūstat nepārspējamu kontroli pār maltītes gatavības pakāpi.
Ievietojiet pārtiku maisiņā, noslēdziet to, ievietojiet cepeškrāsnī un izbaudiet garšu.
Vienkāršā Sous Vide metode
Sous Vide izmanto hermētiski noslēgtus maisiņus, lai sastāvdaļas piesātinātu ar aromātu un saglabātu mitrumu. Temperatūra tiek uzturēta pusgrāda diapazonā ar reproducējamu precizitāti. Sous Vide vienkāršība, izmantojot ProCombi® Plus. Kārdinošu rezultātu garantija katru reizi.
Vai zinājāt?
Ūdens molekulas vada karstumu daudz ātrāk nekā gaiss, tāpēc tvaiks 100°C izplata karstumu tādā pašā līmenī kā karsts gaiss 600°C.
Vārīti dārzeņi zaudē 70% C vitamīna, savukārt tvaicēti dārzeņi zaudē tikai 40%.
4. SOLIS: PIEREDZE
Ēdiena baudīšanā piedalās ne tikai garša, bet arī redze un tauste. Izmainot ēdiena vizuālo noformējumu, formu un struktūru, jau ierastās receptes kļūs par kaut ko aizraujošu.
Nogaršojiet ar acīm
Ēdiena krāsai ir liela nozīme – gluži tāpat kā ar garšu, mēs jau iepriekš iztēlojamies to, kā ēdienam jāizskatās. Arī tas, kā ēdiens izvietots uz šķīvja, var ietekmēt garšu. Iesakām apaļus, baltus šķīvjus, lai izceltu saldu garšu, un melnus, stūrainus šķīvjus, lai akcentētu sāļus ēdienus.
Dažādi pētījumi norāda, ka mēs spilgtāku krāsu augļus un dārzeņus uztveram kā svaigākus un gardākus.
Svētki sajūtām
Ēdiens ir daudzveidīgs piedzīvojums. Lai palīdzētu izveidot satriecoši gardu maltīti, mūsu Tasteology eksperts Čārlzs Spenss pēta, kā krāsa un forma ietekmē ēdiena garšu un kāpēc Instagram liek kņudēt mūsu garšas kārpiņām.
Nogaršojiet ar ausīm
Fona skaņas un mūzika virtuvē var pilnībā mainīt maltītes baudīšanas pieredzi. Augsti toņi uzlabo saldu vai skābu garšu, savukārt zemi toņi ietekmē rūgtu vai umami jeb tā saukto piekto garšu. Ieteicamais fona mūzikas skaļums nedrīkst pārsniegt sarunu skaļumu. Svarīgi arī, lai tvaika nosūcējs darbojas pietiekami klusi, lai netiktu izjaukta harmonija.
Kluss tvaika nosūcējs virtuvē palīdzēs radīt atbilstošu noskaņu ikvienas maltītes pagatavošanā.
Nogaršojiet ar pirkstu galiņiem
Tas, kādu sajūtu ēdiens rada, kad tam pieskaramies, rada lielu daļu no kopējā iespaida. Sous Vide gatavošana ar tvaiku ir labākais veids, kā gūt nevainojamu tekstūru, sākot ar maigu steiku un beidzot ar sulīgu šokolādes kūku. Pat tas, kā galda piederumi ieguļ plaukstā, var mainīt kopējo maltītes iespaidu. Smagāki galda piederumi var likt maltītei šķist svarīgākai, tikmēr glāžu forma un svars iespaidos dzērienu garšu.
Jo piesātinātāka krāsa, jo intensīvāka var būt garša.
Prof. Čārlzs Spenss
Oksfordas universitāte
Bagātīga tekstūra
Samtaini smūtiji. Aromātisks humuss. Mīksti un gaisīgi kēksiņi. Tekstūra ēdienam piešķir dziļumu un individualitāti. Gourmet Pro kolekcijas blenderi ļauj eksperimentēt ar tekstūru un garšu. Sablendējiet cietās sastāvdaļas vai samaisiet ar šķidrumu līdz zīdaini viendabīgai konsistencei.
Vai zinājāt?
Ir izpētīts, ka baltais vīns garšo labāk zilā vai sarkanā vidē.
Glāzes forma var noteikt, kā mēs uztveram maltītes un dzērienu kvalitāti.
Garšas uzlabošana ir pilnībā atkarīga no vēlmēm un apņemšanās. Svarīga ir izpratne, kā atrast labākās maltītes sastāvdaļas, kā gatavot, lai gūtu labāko rezultātu, un pasniegt, lai radītu neaizmirstamu pieredzi.
Tagad ir pienācis laiks izbaudīt!